Alarmeisen

Alarmeisen autoverzekering: welke alarmklasse is verplicht?

Bij het verzekeren van je auto tegen diefstal en inbraak gelden vaak specifieke beveiligingseisen. Deze eisen variëren afhankelijk van de waarde en diefstalgevoeligheid van je voertuig. Ze worden uitgedrukt in alarmklassen, variërend van klasse 1 tot en met klasse 5 en klasse TV.

Voor kostbare en diefstalgevoelige auto’s is doorgaans een hogere alarmklasse vereist. In veel gevallen is deze al ingebouwd bij fabricage. Het ontbreken van de vereiste beveiliging kan echter leiden tot het niet uitkeren van een vergoeding bij diefstal door je verzekeraar. Zorg er dus voor dat je auto voorzien is van de juiste alarmklasse.

Maar welk autoalarm is nu eigenlijk nodig voor je autoverzekering?

Sinds 1998 worden nieuwe auto’s standaard afgeleverd met minstens een startonderbreker, die voldoet aan alarmklasse 1. Als je een nieuwe auto koopt met ingebouwde beveiliging, ontvang je een certificaat van de Stichting Certificering Motorrijtuigbeveiliging (SCM). Het is mogelijk om je beveiliging te upgraden voor een betere bescherming, wat vaak ook een eis kan zijn van je verzekeraar.

Wanneer zijn alarmeisen vereist?

Bij het afsluiten van een WA-autoverzekering is geen beveiliging vereist. Pas wanneer diefstal is meeverzekerd, bij dekking zoals WA beperkt casco en WA casco, wordt een alarmeis gesteld. Het is niet nodig om het alarm certiciaat op te sturen naar de verzekeraar.

Welke Alarmeisen zijn er?

  • Alarmklasse 1 – Startonderbreker
  • Alarmklasse 2 – Klasse 1 + inbraakdetectie
  • Alarmklasse 3 – Klasse 2 + Alarmsysteem met hellingdetectie
  • Alarmklasse 4 – Klasse 1, 2 of 3 + voertuigvolgsysteem
  • Alarmklasse 5 – Klasse 3 + uitgebreid voertuigvolgsysteem
  • Klasse TV         – Terugvindsysteem

Vanaf klasse 3 wordt het beveiligingssysteem beschouwd al een autoalarm.

Een Alarmklasse 3 omvat vaak een pakket met diverse functies, zoals sabotage signalering, hellingdetectie, startblokkering, inbraakdetectie, en een alarmsirene met noodstroomvoorziening. Deze systemen worden geactiveerd door beweging of een melding van de eigenaar en kunnen worden gevolgd via een app of een erkende meldkamer.

Naast deze standaard eisen kunnen specifieke auto’s, zoals een Tesla nog aanvullende alarmeisen hebben bijvoorbeeld een peilzender.

Twijfel je over de alarmeisen die jouw verzekeraar stelt voor jouw auto? Neem dan gerust contact met ons op. Bij Veenstra & de Jong Assurantiën vergelijken we 100% onafhankelijk alle autoverzekeringen. Zo stap je eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.