Roy data

Wat is Roy data?

Roy data is een database waar verzekeringsmaatschappijen de aantal opgebouwde schadevrije jaren van hun klanten vermelden. Op het moment dat je een autoverzekering opzegt, worden het aantal jaren dat je bent verzekerd zonder dat je schade hebt gehad, door de verzekeraar in Roy data gezet. Wanneer je later weer een motor of autoverzekering aanvraagt moet je bij het aanvragen van de verzekering je schadevrije jaren invullen. De nieuwe verzekeraar gaat vervolgens de opgegeven schadevrije jaren checken met Roy data.

Pluspunten Roydata

  • Als je de royementsverklaring kwijtraakt, raak je de schadevrije jaren niet kwijt
  • Roy data is sneller en accurater
  • Het is niet meer een vereiste om de royementsverklaring op te sturen

Schadevrije jaren opvragen bij Roy data

Schadevrije jaren kun je alleen opvragen bij de databank wanneer je oude motor of autoverzekering is beëindigd. Gebruik je je schadevrije jaren nog op een auto- of motorverzekering kunnen deze niet gebruikt worden genomen op een nieuwe verzekering. Schadevrije jaren zijn op te vragen via de website van seps.

Het kan wel tot 28 dagen duren voordat je schadevrije jaren geregistreerd staan in Roydata. Als de schadevrije jaren nog niet vermeld staan is het vaak het snelste om deze op te vragen bij je vorige verzekeraar. Vaak staan de schadevrije jaren ook vermeld op de laatste polis die je ontvangt.

Wanneer staan de schadevrije jaren niet in Roy-data?

De schadevrije jaren staan niet in Roydata als:

  • De vorige verzekeraar geen gebruik maakt van Roy data. Vraag dan een originele royementsverklaring aan bij deze verzekeraar en stuur die naar je nieuwe verzekeraar. Op de verklaring staat het aantal schadevrije jaren dat je had toen je de verzekering beëindigde. Deze verklaring mag niet ouder zijn dan drie jaar.
  • De autoverzekering een oldtimer auto betreft. Met een oldtimer verzekering bouw je geen schadevrije jaren op.
  • Je vorige verzekeraar de schadevrije jaren nog niet in de database heeft gezet. In dat geval kun je contact opnemen met deze maatschappij.
  • De vorige verzekering stond op een andere naam of je vorige adres. Neem in dat geval contact op met de nieuwe verzekeraar.
  • Je een leaseauto hebt/had. De schadevrije jaren worden bij een leaseauto niet in Roydata gezet. Vraag in dat geval een leaseverklaring op en stuur deze naar de nieuwe verzekeraar.
  • Je de vorige verzekering meer dan *drie jaar geleden hebt opgezegd. Daarom zijn de schadevrije jaren helaas niet meer geldig.

*De verzekeringsmaatschappijen waar wij mee samen werken houden een geldigheid aan van drie jaar. Er zijn ook verzekeraars die maximaal één jaar aanhouden, dat betekent dat je de opgebouwde schadevrije jaren kwijt bent als je één jaar lang geen verzekering hebt.