Veelgestelde vragen

Is een autoverzekering verplicht?

Het afsluiten van een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen (WAM) is verplicht op het moment dat je eigenaar wordt van een auto, motor, bromfiets, camper of een ander voertuig wat geregistreerd staat op jouw naam. Lees verder…

Heb ik bedenktijd als ik een autoverzekering aanvraag?

Als je een auto koopt heb je soms niet veel tijd om een autoverzekering te regelen. Zodra je een auto koopt dan wil je de auto meteen verzekerd hebben. Er wordt door ons meteen voorlopige dekking afgegeven. Zo kun je rustig en veilig met de auto rijden. Na het aanvragen van de autoverzekering heb je 14 dagen bedenktijd. Je hebt dus voldoende tijd om te beoordelen of alles goed bevalt.

Wat zijn schadevrije jaren?

Tijdens de looptijd van jouw autoverzekering bouw je schadevrije jaren op. Elk jaar dat je geen schade claimt, bouw je één schadevrije jaar op. Hoe meer schadevrije jaren je opbouwt, hoe hoger je op de bonus/malus ladder komt en des te meer no-claim korting je op de premie krijgt.

Hoe kan ik mijn schadevrije jaren opvragen

Bij het afsluiten van jouw autoverzekering wordt gevraagd naar het aantal schadevrije jaren. Wil je weten hoeveel schadevrije jaren jij hebt opgebouwd, dan kun je contact opnemen met je vorige verzekeraar of tussenpersoon. Ook is het mogelijk om inzage te krijgen in het Roy-data systeem. De schadevrije jaren komen in het Roy data systeem wanneer de huidige verzekering is beëindigd. Via Stichting Efficiënte Processen Schadeverzekeraars, via deze link, kun je het inzagerecht formulier invullen, hieraan zijn kosten ad. €4,50 verbonden. 

Welke dekking kan ik het beste kiezen?

Met de dekking check kun je gemakkelijk de juiste keus maken welke dekking het beste bij jouw autoverzekering past. Hieronder de drie verschillende dekking mogelijkheden voor je op een rijtje.
WA (Wettelijke Aansprakelijkheid). Dekt de schade die je toebrengt aan anderen, veelal voor auto’s ouder dan 8 jaar.
Beperkt casco (ook wel WA plus, WA extra of WA mini casco genoemd). Deze dekking vergoedt onder meer, brand, diefstal, ruitschade en storm schade. Deze dekking wordt meestal afgesloten voor auto’s tussen de vijf en 10 jaar oud.
Volledig casco (ook wel WA casco of all risk genoemd). Alle van buiten afkomende schade wordt vergoed, ook eigen schuldschade valt hieronder. Deze dekking wordt meestal gekozen voor nieuwe auto’s tot vier á vijf jaar oud.

Wat zijn aanvullende dekkingen bij een autoverzekering

Aanvullende dekkingen kun je mee verzekeren op jouw autoverzekering, keuze uit Ongevallen Inzittenden verzekering, Schadeverzekering Inzittenden en Rechtsbijstandverzekering. Hieronder een korte uitleg over de aanvullende verzekeringen.
 
* Ongevallen Inzittenden verzekering: Met een ongevallen inzittenden verzekering krijg jij (of je nabestaanden) een vooraf vastgesteld bedrag uitgekeerd bij blijvende invaliditeit en/of overlijden. Daarbij maakt het niet uit wie schuldig is aan het ongeval.
* Schadeverzekering inzittenden: Een schadeverzekering inzittenden is een aanvullende verzekering en biedt dekking tegen zowel lichamelijk als materiële schade na een ongeluk.  De verzekering keert de werkelijk gelden schade uit bij een ongeval.
* Rechtsbijstandverzekering: Een rechtsbijstandverzekering verleent juridische hulp bij het verhalen van schade. Wanneer er bijvoorbeeld moet worden geprocedeerd om duidelijkheid te krijgen over de schuldvraag of de hoogte van de schadevergoedingsplicht van de tegenpartij verleent de rechtsbijstandverzekering juridische hulp.

Hoe kan ik schade melden aan mijn auto?

Zorg er altijd voor dat je een schadeformulier bij je hebt in de auto. Of dat je de schade app installeert. Mocht er een aanrijding zijn met een andere partij, graag beide het schadeformulier invullen en de beide formulieren sturen aan ieders eigen verzekeraar. Graag het schadeformulier naar ons kantoor sturen. Je kunt het formulier ook mailen of via de post sturen.  Ook is het mogelijk om schade te melden via de app van Veenstra & de Jong Assurantiën

Waar vind ik een goede taxateur voor mijn oldtimer?

Wij voldoen aan de eisen van de FEHAC. Dit betekent dat de taxateur moet zijn erkend door de FEHAC. Klik hier voor een actuele lijst van erkende taxateurs

Hoe kan ik een wijziging doorgeven?

Je kunt een adreswijziging doorgeven of een wijziging van een auto. Graag een mail sturen met zowel het oude adres of het oude kenteken van de auto en het nieuwe adres/auto doorgeven. Voor wijziging van de autopolis moeten wij het nieuwe kenteken en de meldcode, de ingangsdatum en de dekking weten. Bellen mag natuurlijk ook altijd of het contactformulier invullen.

Hoe kan ik een klacht indienen?

We hopen natuurlijk dat je bij ons welkom voelt en dat alles naar tevredenheid wordt uitgevoerd. Als je niet tevreden bent over bijvoorbeeld, de polis, premie of dienstverlening, kun je ons bellen of even een mail sturen of het contactformulier invullen. Geef daarbij aan dat het een klacht betreft. Wij zullen onze uiterste best doen om je goed van dienst te zijn. Mochten wij vervolgens de klacht niet goed afwikkelen dan kun je de klacht indienen bij KIFID, we zijn hierbij aangesloten. Dit is de klachtenorganisatie voor financiële instellingen.
 
Staat jouw vraag hier niet bij? Laat het ons weten, we helpen graag.